Bieži vien, runājot par akmeņiem, ir dzirdēts termins – Mosa cietības skala. Ar Mosa skalu nosaka minerālu cietību pēc to spējas ieskrāpēt mīkstāku materiālu. Skalu izveidoja vācu mineralogs Frīdrihs Moss 1812. gadā.  
 
Mosa skala sastāv no desmit minerāliem – etaloniem ar cietības pakāpēm, sākot no mīkstākā (cietības pakāpe 1) un beidzot ar cietāko (cietības pakāpe 10). Minerāla cietība tiek noteikta, atrodot viscietāko minerālu skalā, kuru pētāmais minerāls spēj saskrāpēt vai arī mīkstāko skalas minerālu, kas spēj saskrāpēt pētāmo objektu. Piemēram, ja pētāmo minerālu var saskrāpēt ar dimantu (cietības pakāpe 10), bet nevar saskrāpēt ar korundu (cietības pakāpe 9), tad tā cietība pēc Mosa skalas ir 9,5.  

Cietība nenosaka akmens vērtību, taču tā zināšana nepieciešama praktisku apsvērumu dēļ. Jo mīkstāks akmens, jo vieglāk to saskrāpēt ar citiem minerāliem vai sadzīves priekšmetiem. Tādēļ, lai nodrošinātu ilgāku akmeņu dzīves ciklu, rotu eksperti neiesaka ikdienā nēsāt rotas ar mīkstiem akmeņiem. Šādas rotas ieteicams atstāt īpašākiem gadījumiem, kur iespējams tām pievērst papildu uzmanību. Turpretī rotas ar briljantiem ikdienā var nēsāt pilnīgi bez satraukuma – briljants ir viscietākais pēc Mosa skalas un tam kaitēt var vienīgi cits briljants. Eksperti ikdienas nēsāšanai iesaka rotas ar akmeņiem, kuru cietības pakāpe ir 7 un vairāk.  

 
Visvairāk pakļauti saskrāpēšanas riskam ir tieši gredzeni un rokassprādzes, tāpēc, ja ikdienā tomēr vēlaties nēsāt mīkstos akmeņus, nēsājiet tos kaklarotās un auskaros.  
 
Piedāvājam apskatīt populārākos minerālus, ko izmanto juvelierizstrādājumu rotāšanai: 
 
10 – dimants 
9 – rubīns, safīrs 
8 – topāzs 
7,5 – akvamarīns, smaragds, turmalīns 
7 – kvarcs, ametists, citrīns, onikss 
6,5 – cirkons, tanzanīts, peridots 
6 – nefrīts 
5,5 – opāls 
5 – tirkīzs 
2 – dzintars, pērle
 
Salīdzināšanai: cietības pakāpe zeltam un sudrabam – 2,2, nagam – 2,5, naža asmenim un stiklam – 5,5.