Dimants ir populārākais dārgakmens visā pasaulē. Tā brīnišķīgā skaistuma, žilbinošā mirdzuma, daudzpusīgā pielietojuma un augstās vērtības dēļ tas bijis iekārojams gadu tūkstošiem ilgi un joprojām tāds ir: vērtība un pieprasījums pēc dimantiem ar katru gadu turpina pieaugt. Baltie dimanti nu jau ir absolūtā rotu klasika, taču tie atsvaidzina juvelierizstrādājumu pasauli ar dažādām slīpējumu formām: no klasiskās apaļās līdz elegantajai smaragda un romantiskajai sirds formai.  
 
GRENARDI rotu eksperti iepazīstina ar populārākajām dimantu formām, to unikālajām īpašībām un izcelsmes stāstiem, lai jūs varētu izvēlēties sev piemērotāko.  
 
1. Apaļa jeb briljanta forma 
 
Apaļa jeb briljanta forma ir vispopulārākais un pasaulē pieprasītākais dimantu slīpējums, kas tiek uzskatīts arī par absolūto dimantu klasiku. Visbiežāk juvelierizstrādājumu tirgū sastapsiet apaļa slīpējuma dimantus ar 57 vai 58 šķautnēm, kas ļauj dārgakmenim efektīvi atstarot gaismu, tādējādi nodrošinot maksimālu mirdzumu. Zināms, ka šo precīzi apaļo formu izveidoja Marsels Tolkovskis 1919. gadā, kad viņš izstrādāja matemātisku formulu dimantu slīpēšanai precīzās proporcijās. Apaļie dimanti ir tik populāri, ka tie nodrošina apmēram 75% no visiem pasaulē pārdotajiem dimantiem.  

2. Ovāls 
 
Mūsdienīgo ovālo dimantu formu 20. gadsimta otrajā pusē izstrādājis dimantu slīpēšanas eksperts – Lazare Kamplan. Juvelierizstrādājumu pasaulē viņš bija zināms kā juvelieris, kurš spēj izslīpēt unikālas un iespaidīgas formas no tiem dimantiem, kurus citi juvelieri uzskatījuši par nederīgiem. Ovālas formas dimantam parasti ir 58 skaldnes, kas nodrošina lielisku mirdzumu un vizuāli izskatās lielāki nekā apaļas formas dimanti pie identiska svara karātos. Ovālie dimanti ir arī lētāki nekā apaļie, tas nozīmē, ka par mazāku budžetu iespējams baudīt vizuāli lielāku efektu. Šajā formā slīpētie dimanti iecienīti ne tikai iepriekš minētā dēļ, bet arī tāpēc, ka tie vizuāli pagarina un slaidina pirkstu, ja dimants iestrādāts gredzenā. Tāpēc šādas formas dimanta gredzens īpaši komplimentēs sievietēm, kuras vēlētos, lai to roku pirksti izskatās garāki.  

Crivelli gredzens

 
3. Lāsveida 
 
Lāsveida dimanta slīpējuma formu, kas saukta arī par asarām un angliski runājošās valstīs zināma arī kā bumbieru forma (pear shape – no angļu val.), 15. gadsimta vidū izstrādājis holandietis Lodeviks van Berkems īsi pēc tam, kad viņš izgudrojis dimantu pulēšanas ierīci. Lāsveida formas dimants, kuram ir noapaļota apakšējā daļa un smaila augšdaļa, rada unikālu un modernu stilu, vienlaikus saglabājot arī apaļas formas dimanta izcilo mirdzumu. Tāpat arī lāsveida dimanta gredzena nēsātāja var izvēlēties – vai nēsāt gredzenu ar dimanta smailo galu uz augšu vai uz leju, tādējādi radot dažādus raksturus.  

4. Sirds 
 
Sirds ir pasaulē viszināmākais un atpazīstamākais mīlestības simbols, tāpēc ne velti arī sirds formā slīpēti dimanti ir viena no populārākajām izvēlēm, lai atzītos mīlestībā vai bildinātu mīļoto sievieti. No vēstures avotiem zināms, ka šarmantie sirds formas dimanti tikuši pieminēti jau 15. gadsimta otrajā pusē un asociēti ar mīlestību un karaliskumu. Sirds ir viena no visgrūtāk izgatavojamajām dimantu formām – tās radīšanai nepieciešamas izcilas amata prasmes. Juvelierim jāspēj sirds formu izslīpēt precīzi simetrisku, pretējā gadījumā sirds izliekumi neizskatīsies vienmērīgi. Ja ir vēlme iegādāties juvelierizstrādājumu ar sirds formas dimantu, GRENARDI rotaslietu eksperti iesaka izvēlēties tādu dimantu, kas sver vismaz 0.3 karātus – pie mazāka dimanta svara un izmēra būs grūtāk nolasāma unikālā dimanta forma.  

5. Smaragda un bagetes formas 
 
Smaragda slīpējums ir eleganta dimanta forma, kas nes sevī mūžīgu aristokrātisku skaistumu. Tā sākotnēji bijusi paredzēta tikai smaragdiem, taču 14. gadsimtā kļuva populāra arī dimantu formas izveidē. Smaragda forma ir atpazīstama un izceļas ar iegareno taisnstūra formu, noapaļotiem stūriem un pakāpienveidīgu slīpējumu, radot ģeometriskas spoguļzāles efektu. Smaragda slīpējums visbiežāk sastāv no 57 šķautnēm, tādējādi radot pārliecinošu mirdzumu.  
 
Bieži vien šo formu mēdz sajaukt arī ar bagetes formu, kas vizuāli ir ļoti līdzīga un arī taisnstūrveida. Bagetes forma no smaragda slīpējuma atšķiras ar to, ka tas ir 14 šķautnes un smaili stūri.  

6. Marķīzes forma 
 
Marķīzes formas slīpējums ir unikāls ar to, ka tiek radīts ovālas formas dimants ar smailiem galiem. Tiek uzskatīts, ka marķīzes dimanta forma tika radīta pēc karaļa Luija XV mīļākās lūpām, piešķirot formai karalisko nosaukumu “Marķīze”. Marķīzes dimanti ir unikāli gan formas, gan rakstura ziņā: tajos jaušama sievišķība, drosme, senatnīgais karaliskums un mūsdienu aktuālās tendences. Šī forma ir īpaši komplimentējoša roku pirkstiem – vizuāli tie izskatās garāki un slaidāki, ja marķīzes dimants tiek iestrādāts gredzenā.  

Dažādas dimantu formas vienā rotaslietā 
 
Juvelieri mēdz pārsteigt, rotaslietu dizainos iekļaujot dimantus, kas slīpēti dažādās formās. Tādējādi juvelierizstrādājumiem tiek piešķirtas netipiskas rakstura šķautnes, kas pilnīgi noteikti piesaista uzmanību un akcentē rotaslietas nēsātājas dinamisko dabu.  

Dimanti, neatkarīgi no formas, priecē ikvienu juvelierizstrādājumu cienītāju, jo tie personībai un kopējam tēlam piešķir papildu mirdzumu. Izvēlieties dimantu formu, kas visvairāk atbilst jūsu personībai un sajūtām, un rotājieties ar to, svinot dzīves mazos un lielos notikumus.