Par 2023. gada krāsu noteikta drosmīgā Viva Magenta 18 – 1750 jeb rozīgi sarkanā krāsa madženta. Krāsas katru gadu izvirza uzņēmums Pantone, kur atlases procesā piedalās krāsu eksperti no Pantone institūta, kas analizē modes tendences, sociālekonomiskos apstākļus, mākslu un kultūru, medijus, tehnoloģiskos sasniegumus. 
 
Madženta ir unikāls tonis, kas radīts no sarkanās, rozā un violetās krāsu kombinācijas. Krāsa ķīmiski tika izstrādāta 1856. gadā. Krāsas nosaukums ir piešķirts par godu mazai Itālijas pilsētiņai ar tādu pašu nosaukumu – Magenta. Stāsts gan nav tik romantisks, jo šāds nosaukums piešķirts tādēļ, ka tajā laikā pilsētā norisinājās asiņaina kauja ar daudz kritušajiem. Taču kauja tika uzvarēta un par godu tai – sārtās krāsas nosaukums pilsētas vārdā.  
 
 “Šis ir netradicionāls tonis netradicionāliem laikiem. Krāsa ir drosmīga, spēcīga, prieka un optimisma pārpilna”, pauž Pantone izpilddirektore Leatrise Eismane.  

Ņemot vērā krāsu psiholoģiju, tiek uzskatīts, ka šī sievišķā krāsa ir harmonijas un emocionālā līdzsvara krāsa. Tajā ir gan sarkanā toņa spēks, kaislība un drosme, gan arī rozā maigums, līdzsvarotība, laipnība un sadarbība. Nepārprotami madženta ir dzīvesprieka, laimes, atzinības krāsa.  
 
Juvelierizstrādājumu pasaulē aktuālais tonis sastopams dažādu nokrāsu rubīnos un turmalīnā.