Gredzens ir viena no skaistākajām sievietes rotām, kas iecienīta tūkstošiem gadu. Lai arī gredzens visbiežāk tiek izvēlēts tā unikālā un skaistā dizaina dēļ, tomēr ilgstošas nēsāšanas priekšnoteikums ir arī, lai gredzens būtu ērts. Izvēlēties atbilstošāko gredzenu ir gluži kā atrast piemērotākos apavus: nepietiek tikai ar izmēra zināšanu – ir nepieciešams to piemērīt un sajust, vai tas brīvi pieguļ pirkstam, vai forma ir patīkama un vai tā dizains būs piemērots dzīvesveidam.  
 
Taču, lai uzzinātu sava gredzena izmēru un zinātu, kāda izmēra gredzenu jautāt juveliersalonā vai meklēt e-veikalā, GRENARDI rotu eksperti dalās ieteikumos, kā to noskaidrot mājas apstākļos.  

1. Esošā gredzena mērīšana 
 
Visvienkāršākais veids, kā mājas apstākļos noskaidrot gredzena izmēru, ir nomērīt jau esošu gredzenu, kas jums ir ērts nēsāšanai. Paņemiet lineālu un mēriet gredzena iekšējo diametru. Diametrs milimetros arī ir jūsu gredzena izmērs. Piemēram, ja gredzena diametrs ir 18mm, tad arī jums atbilstošais gredzens ir ar izmēru 18. Ņemiet vērā arī, ka svarīgi mērīt precīzi un nozīme ir arī decimāldaļām, jo gredzena izmērs var būt arī, piemēram, 17.2 vai 16.8 un tamlīdzīgi. 

2. Pirksta mērīšana ar diegu vai papīra strēmeli 
 
Paņemiet diegu vai šauru papīra strēmelīti. Aplieciet to ap pirkstu tā, lai nespiestu un arī nebūtu par vaļīgu. Atzīmējiet ar pildspalvu vai zīmuli, vai kā citādāk piefiksējiet vietu, kur diegs vai papīrs savienojas un izmantoto materiālu izvērstā veidā nomēriet ar lineālu. Nomērīto pirksta apkārtmēra garumu milimetros daliet ar 3.14 un iegūsiet gredzena izmēru. Piemēram, ja pirksta apkārtmērs ir 55mm, tad daliet to ar 3.14 un jūsu iegūtais gredzena izmērs ir 17.5. Šādi mērot, būtiski nomērīt ne tikai pirksta pamatni, bet arī pārbaudīt, vai to varēsiet pārvilkt pāri arī pirksta platākajai vietai – kaula locītavai.  

3. Mērīšana ar tekstila mērlenti 
 
Izmantojiet tekstila mērlenti, kas visbiežāk tiek izmantota ķermeņa mērīšanai un apģērbu šūšanai. Mērlente ir izstrādāta no plāna, mīksta un elastīga materiāla, kas ļauj to ērti aplikt ap pirkstu un izmērīt tā apkārtmēru milimetros. Arī šajā, tāpat kā iepriekšējā metodē, iegūtais apkārtmēra garums ir jādala ar 3.14, lai iegūtu gredzena izmēru.  

4. Šablona izmantošana 
 
Dažādos interneta portālos plaši pieejami sagatavoti šabloni, kurus jūs varat izdrukāt uz plāna papīra un izmantot izmēra noteikšanai. Šabloni ļauj jums uzreiz noteikt atbilstošo gredzena izmēru, jo tajos atzīmētie cipari ir nevis milimetri, bet gan atbilstošais gredzena izmērs. Aplieciet papīra šablonu ap pirkstu un nosakiet izmēru uzreiz. 

Ko darīt ar gredzenu, kas neder? 
 
Lai arī iepriekš minētās metodes gredzena izmēra noteikšanai izmanto visā pasaulē un ar tām ir iespējams noteikt precīzu izmēru, tomēr jārēķinās, ka pastāv iespēja kļūdīties par apmēram 1 – 2 mm. Tas varbūt nešķiet daudz, taču gredzena izmērā arī vienam milimetram ir nozīme. Tāpat arī pie viena un tā paša izmēra gredzena nēsātājai var rasties dažādas sajūtas, ko var ietekmēt konkrētā gredzena forma un dizains. Lielos juvelierizstrādājumu salonos noteikti būs iespēja iegādāto gredzenu apmainīt pret cita izmēra tādu pašu gredzenu. Taču, ja maiņa nav iespējama, gredzena izmēru iespēju robežās ir iespējams mainīt pie profesionāla juveliera. Ja iegādātais gredzens būs par mazu, to iespējams pastiept par vienu līdz diviem izmēriem, savukārt, ja gredzens būs par lielu – lieko daļu var izgriezt ārā no gredzena stīpas un no jauna savienot. Izmēra maiņu, protams, ietekmēs gredzena dizains – jo askētiskāks dizains bez akmeņiem, jo vienkāršāka izmēra maiņa.  
  
Rezumējot, mājas apstākļos ir iespējams ar vienkāršām metodēm noteikt sava gredzena izmēru, lai gūtu vispārēju priekšstatu. Tomēr, lai būtu pilnībā droši par to, ka gredzens derēs un ērti “sēdēs” uz pirksta, GRENARDI rotu eksperti aicina izmēru noteikt juvelierizstrādājumu salonos, izmantojot precīzu mērīšanas ierīci, kā arī pielaikot gredzenus klātienē.